Jagody acai – korzyści dla organizmu
Jagody stały się docenione początkowo w Stanach Zjednoczonych w bieżącym wieku, choć rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej znali ich właściwości od przeszło 100 lat.
Przeprowadzone masowe teorie udowodniły, że ich jedzenie ma spory wpływ nie jedynie na spalanie tkanki tłuszczowej, lecz i kondycję skóry, we wspomaganiu kuracji wielu poważnych chorób i profilaktyce zdrowotnej.
Głównie dzięki elementom odżywczym jagód zwiększa się siła witalna. A więc dla aktywnych fizycznie ludzi te lipidy mają niemałe znaczenie.
Oprócz tężyzny fizycznej dzięki acai można trenować i umysł. Kwasy z grupy Omega usprawniają pracę mózgu, w tym analityczne myślenie i czujność. Wydajność organizmu u osób przyjmujących owoce acai wynika z poziomu białka. Aminokwasy powodują wzrost zaangażowania, progres masy mięśniowej bez konieczności intensyfikowania natężenia. Na zmęczenie, a kompetentnie jego brak działają, poza udziałem aminokwasów także mikroelementy, których trudno doszukać się w podobnych produktach tego rodzaju.
Rzecz jasna na proces odchudzania ma ogromny wpływ przemiana materii.
Dzięki błonnikowi i innym składnikom jagód organizm polepsza trawienie, wypróżnianie i filtrację, chociażby z toksyn i zbędnych składników, tak „ulepszanych” dzisiaj produktów spożywczych.
Jagody acai wpływają na minimalizowanie stresu, ograniczenie procesu starzenia organizmu a nawet poprawę życia erotycznego. Jest też przekonanie, że mogą, dzięki cechom przeciwzapalnym i oczyszczającym zapobiegać tak rosnącej niepłodności, a także raka. Od wieków jagody stosowane były przez Indian w leczeniu problemów żołądkowo – jelitowych, stanach zapalnych i czyrakach. Inne badania znalazły potwierdzenie udziału beta-karotenu i witaminy C znajdujących się w acai na poprawę wzroku i prewencję zaćmy chociażby.
Acai ostatecznie wspomagają pracę układu odpornościowego, chroniąc przed bakteriami, wirusami i podobnymi szkodliwymi substancjami.
Z medycznych zalet należy wymienić też obniżanie poziomu ciśnienia krwi, wpływ na układ krążenia albo prewencję miażdżycy. Ograniczają wskaxnik cukru i cholesterolu w organizmie i zapobiegają działaniu wolnych rodników. Jednak przeważnie wykorzystuje się owoce w redukcji masy ciała – spożywanie acai zmniejsza uczucie głodu, pozwala kontrolować łaknienie, a co za tym idzie, w duecie z aktywnością sportową i racjonalnym odżywianiem – zapewnia utratę wagi i osiągnięcie perfekcyjnej figury.