Blog

Regionalne przepisy kulinarne z województwa pomorskiego

Kuchnia w województwie pomorskim to wiele dań rybnych, które pozyskują tutaj rybacy, a także grzyby, różne sposoby przygotowania ziemniaków.

Bardzo ciekawym daniem może być przykładowo tatar z łososia bałtyckiego, szprotki podawane w różnej formie. Restauracje nadmorskie obecnie coraz częściej decydują się na powrót do kuchni tradycyjnej, możemy zatem spróbować wędzonych ryb, które nie będą zawierały konserwantów, są to najlepsze ryby pochodzące z polskiego Bałtyku.

Regionalne przepisy kulinarne z województwa pomorskiego

Czym charakteryzują się dania z Pomorza?

Kuchnia charakterystyczna dla Pomorza to także dary lasu, jagody, różnego rodzaju owoce suszone, które można dodać do ryb. Często w menu pojawiają się śledzie, jest to przykładowo śledź po kaszubsku w śmietanie, który często serwowany jest z cebulą oraz kartoflami. Bardzo charakterystyczne dla tego obszaru są również placki ziemniaczane czy też tradycyjny kotlet schabowy, który często podawany jest z kapustą. Na Pomorzu możemy spróbować wielu dań, które są charakterystyczne tylko dla tego obszaru, przykładowo mogą być to pierogi z łososiem, raki czy lin w śmietanie. Pomorze to także miejsce, gdzie możemy zjeść dziczyznę, będą to dania z kaczki czy dzika. Pomorze to wiele lasów, które bogate są w podgrzybki, prawdziwki, możemy zatem często liczyć na bardzo dobre dodatki z grzybów, najczęściej do dań rybnych.

Restauracje na Pomorzu oprócz tradycyjnych ryb wędzonych często oferują także bardzo smaczne ryby grillowane, przygotowywane na miejscu. Wiele restauracji posiada także własne wędzarnie, tutejsi kucharze często korzystają także ze starych, tradycyjnych receptur. Bardzo smaczne dania charakterystyczne dla Pomorza znajdziemy także w Niechorzu, jest to wieś Sołecka, ważny ośrodek turystyczny nad Bałtykiem, tutejsze restauracje oferują ryby poławiane przez zaprzyjaźnionych rybaków. Znajdziemy tu takie gatunki ryb, jak makrela, karmazyn, łosoś, dorsz, szprotki oraz wiele innych. Ryby podawane są w różnej formie, często są to dania tradycyjne, jak przykładowo zupa rybna, która została przygotowana z różnych gatunków. Możemy tu także spróbować żuru staropolskiego z wędzonką oraz ziołami.

Oprócz dań tradycyjnych dla kuchni Pomorza, restauracja w niechorzu może zaoferować także inne dania, z kuchni europejskiej, polskiej. Znajdziemy tu także menu dla dzieci, duży wybór sałatek, dania z grilla. Osoby na diecie mogą spróbować ryb z pieca, które przygotowywane są bez tłuszczu.