rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Wodnicha późna

Zdjęcie dwóch owocników wodnichy późnej w mchach.

Wodnicha późna.

Blaszkowy. Jadalny, rzadko zbierany. Smak przyjemny, jadłem, grzybek smaczny, miękki.
Kapelusz mały, oliwkowo-szary, oliwkowo-brunatny, początkowo zamknięty, potem płaski z uwypukleniem pośrodku. Powierzchnia gładka, lepka. Blaszki jasne, potem żółte, z czasem odcień blaszek pomarańczowy, różnej długości, rzadkie. Trzon żółtawy, smukły, gładki. Lekko zaznaczony pierścień.
Rośnie póżną jesienią, nawet po sporych przymrozkach, przeważnie w lasach iglastych. Grzybek zainteresował mnie ciekawym kolorem trzonu. Spotykam wiele różnych grzybów, których nie fotografuję. Robię fotki tylko tym ciekawszym. Do tej pory nie zdawałem sobie sprawy, jak wielu jadalniaków nie znam. O niejadalnych i trujących nawet nie wspomnę. Co do konsumpcji, to wielu na pewno nie spróbuję, choć jest podobno sporo smacznych i niedocenianych gatunków. Wodnichę próbowałem piewszy raz, niedawno i jest świetna w pierogach ze  świeżo ugotowanych grzybów.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego