rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Rycerzyk czerwonozłoty

Zdjęcie dwóch owocników grzyba jadalnego rycerzyka czerwonozłotego, przy pieńku jodły, jeden wywrócony.


Rycerzyk czerwonozłoty.

Grzyb jadalny.
Blaszkowy. Marnej jakości konsumpcyjnej. Nigdy go nie zbierałem.

Rycerzyk czerwonozłoty rośnie we wszystkich gatunkach lasów. U nas, przeważnie w starszych lasach sosnowych, przy pniakach, lub na martwych korzeniach. Rozkłada drewno. Jest grzybem pospolitym, ale dość rzadko spotykanym. Rośnie od lipca do listopada, w skupiskach, po kilka egzemplarzy, lub pojedynczo. Częściej, po dwie, trzy sztuki. Kapelusz ma duży, suchy, zamszowy, w kolorze żółtym lub purpurowym, z drobną łuseczką w ciemniejszej barwie, niż wierzch kapelusza. Blaszki złociste, w różnych odcieniach złota, gęste. Trzon cylindryczny, wysmukły, w kolorze jaśniejszym od kapelusza. Miąższ żółtawy, nie zmienia zabarwienia po przekrojeniu, kwaskowy. W naszym regionie, nie zbierany, częściej niszczony. Dzięki swojej barwie i wielkości, dobrze widoczny z dużych odległości. Bezsprzecznie, jest kolorową, wyjątkową ozdobą naszych lasów. Smak ponoć nieciekawy. Nigdy nie spotkałem miejscówek z wyciętymi i zabranymi rycerzykami.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego