rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Podgrzybek brunatny

obraz jpg.og.RAF widok czterech podgrzybków brunatnych w mchu, trzy przewrócone

Podgrzybek brunatny.

Smaczny grzyb jadalny. Spód kapelusza rurkowy. Wszechstronne zastosowanie w kuchni, często zbierany.

Występuje w większości naszych lasów, raczej w drzewostanie starszym, przeważnie gromadnie z dużą liczbą owocników. Pod-grzybek czyli gorszy od borowika, ceniony przez grzybiarzy za aksamitno-brązowy kapelusz, twardość oraz pospolitość występowania. U młodych osobników kapelusz zamszowy a później gładki kasztanowy.
Rosną od lipca do listopada, ale w 2010r. zbierałem je przed samymi śniegami (kilka na zdjęciach).
Osobiście nie przepadam za nim. Tak jak nad wodą, przedkładam jakość nad ilość, wolę szlachetniejsze grzyby, kocham zbierać borowiki i robić im fotki (każdy jest inny). W lasach, przy trasie Kielce-Łódź można nazbierać mnóstwo podgrzybków. Jak widać często rosną przy samych pniach sosen, ale też przy innych drzewach a gdy jest wysyp są wszędzie, w jagodzinach, na ściółce oraz na starych wycinkach z pozostawionymi pieńkami, co lubią.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego