rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Pierogi z borowikami.

obraz jpg.org.RAF 3869x2911 zdjęcie ugotowanych pierogów posypanych skwarkami.


Przepis na najlepsze pierogi z suszonymi borowikami, mięsem i kapustą.

Takich, nikt ci nie zrobi. Zrób sobie sam, według mojego przepisu. Danie dla tych co nie dbają o cholesterol, i te inne głupoty.

Składniki na ok.40 dużych pierogów.

Jest to mój własny męski przepis, pracochłonny i długi, ale jeżeli przygotujesz boczek wcześniej, nawet do czterech dni, i wykonasz wszystko zgodnie ze wskazówkami, to będą to pierogi jakich nigdy wcześniej nie jadłeś(jadłaś). Przepis skierowany raczej do grzybiarzy, bo suszone borowiki nie są tanie,
a trzeba ich sporo, jeśli masz nadmiar, to nawet 15 dkg, bo tylko one dają wyjątkowy smak i zapach dania.

Składniki.

  • Mięso gotowane, wołowe, może być z rosołu - ok. 30dkg, młode, jasne.

  • Boczek surowy, dosyć tłusty, obowiązkowo z jedynki - ok. 60dkg.

  • Kapusta kiszona - ok. 50dkg kwaśna, nie surówkowa.

  • Suszone borowiki -ok. 10dkg, duże kapelusze.

  • Jedną dużą cebulę.

  • Jedno jajko.

  • 5dkg. masła.

  • Mąka tortowa - ok. 70dg.

  • Delikata Knorra - przyprawa do mięs.

  • Czosnek, pieprz i sól do smaku.


                   Przygotowanie farszu.

Boczek obrać ze skóry, obmyć i natrzeć rozgniecionym czosnkiem z małą ilością soli i sporą ilością Delikaty, ale ostrożnie bo sól  jest z czosnkiem, doprawić pieprzem, zawinąć w folię i schować w chłodziarce. Dobrze to zrobić dwa dni wcześniej by boczek się zapeklował i dobrze przesiąkł przyprawami. Mięso wołowe i połowę tłustszego boczku skręcić przez maszynkę w dwie osobne miseczki. Kapustę kiszoną obgotować a wodę odlać. Zalać świeżą i gotować ok.1godziny po czym mocno odcisną i  posiekać  nożem jeszcze drobniej. Cebulę jak najdrobniej pokroić. Grzyby namoczyć w wodzie do miękkości a potem podsmażyć na niewielkiej ilości masła, aż nabiorą złotego koloru, lekko posolić a po ostygnięciu pokroić w drobną kostkę. Na sporą patelkę wrzucić zmielony boczek i podsmażać przez ok.10minut na sporym ogniu by się wysmażył, często mieszając, dosypać cebulę i podsmażać do zeszklenia a potem dorzucić resztę składników, dosypać soli i pieprzu do smaku oraz przyprawę Delikata, dużą łyżkę i wszystko dobrze wymieszać. Smażyć na małym ogniu przez ok.30min, pilnując by się nie przypaliło. Farsz ostudzić, ale nie zamrażać bo stwardnieje.

Ciasto na pierogi.


Do dużej miski wsypać mąkę, wbić jajko, lekko posolić, dolać szklankę gorącej wody i wszystko to dobrze wyrobić. Następnie na stolnicy dosypując mąki wyrabiać dalej, aż do uzyskania odpowiedniej masy ciasta, czyli by było elastyczne, dość twarde i nie przywierało do dłoni. Z ciasta uformować długi wałek jak na kopytka, tylko ciut grubszy, pociąć go na plasterki o grubości ok.2cm obtoczyć je w mące i rozwałkować na krążki. Następnie nałożyć farsz i uformować pierogi mocno zagniatając brzegi palcami  umoczonymi w mące. Jeśli chcesz, powycinaj krążki garnuszkiem by pierogi były idealnie równe. Ciasto możesz wyrobić bez jajka, ale ja je dodaję bo lubię pierogi po ostygnięciu mocno podsmażyć na chrupiąco na piękny złoty kolor a twardsze ciasto z farszem nie pęka w gotowaniu i lepiej się obsmaża.

Skwarki.

Pozostały boczek pokroić w dużą kostkę i podsmażyć na sporej ilości smalcu, tak by skwarki nie spiekły się na kość, lecz były złote i miękkie.

Gotowanie.

W dużym garnku zagotować wodę, posolić i wrzucać pierogi mieszając by nie przywarły do dna i nie posklejały się do siebie. Gotować 15-20min, ale dobrze jest sprawdzić bo ciasto musi być miękkie, dobrze ugotowane. Wyjmować na talerze, dodać skwarki i polać  tłuszczem tak by zjeść je na świeżo. Pozostałe wsypać do dużej miski, dodać tłuszcz i potrząsając miską wymieszać.

Te w misce będą do podsmażenia. Najlepsze. Pychota.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego