rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Pieprznik trąbkowy

Zdjęcie kilku owocników pieprznika trąbkowego w mchach, jeden wywrócony.


Pieprznik trąbkowy.

Jadalny
. Blaszkowy. Rzadko zbierany.

Kapelusz niewielki, oliwkowoszary, żółtobrązowy, żółtoszary z kosmykami. Młode owocniki z wgłębieniem pośrodku kapelusza, starsze z brzegami pofałdowanymi. Blaszki szarożółte, szarobrązowe, niebieskawoszare, zbiegają w postaci żyłek po trzonie. Trzon gładki, pusty, przeważnie spłaszczony, kolor żółty w różnych odcieniach. Miąższ żółtawy, smak przyjemny, zapach grzybowy, słabo wyczuwalny.
Występuje we wszystkich gatunkach latem i jesienią. Rośnie gromadnie na ziemi.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego