rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Pieczarka bulwiasta

obraz jpg.org. RAF widok trzech pieczarek bulwiastych w mchach, jedna przewrócona


Pieczarka bulwiasta.

Grzyb jadalny.
Spód kapelusza blaszkowy. Sosy, pierogi, mieszana z innymi grzybami.

Ja ją nazywam pieczarką leśną. Jest grzybem bardzo pospolitym i często zbieranym, choć bardzo robaczywym. Rośnie od czerwca do listopada we wszystkich gatunkach lasów. Osobiście nie za bardzo ją lubię bo co to za grzyb, jak podobnego kupisz w każdym sklepie warzywnym. Jest biała, podobna do pieczarki z hodowli, lecz ma charakterystyczny wonny zapach po którym zawsze odróżnisz ją od innych grzybów. Trudno mi określić co to za zapach, może troszkę podobny do anyżku, po zerwaniu bardzo intensywny. Uszkodzona lub obita przebarwia się w tych miejscach na kolor żółty a potem na jasnobrązowy. Spód kapelusza ma jasnoróżowy z wiekiem czerniejący.
Piszę teraz o niej bo znów szesnastolatek zatruł się ciężko sromotnikiem i za cholerę nie mogę zrozumieć z czym go można pomylić.

Czubajka kania jest całkowicie do niego niepodobna a pieczarkę po jej zapachu nie da się z niczym pomylić. Bardzo podobny do pieczarki jest muchomor biały (jadowity), którego pokazuję teraz na osobnej stronie i jeśli to on powodowałby tyle zatruć to jeszcze mógłbym to zrozumieć. Gdy nie jesteś pewien czy to pieczarka, powąchaj grzyb a jeśli i to nie pomaga to muchomor wyrasta z pochwy a kania i pieczarka ma korzeń normalny z tym, że kania bulwiasty. Dobry grzybiarz potrafi nietypowe grzyby rozróżnić po smaku, ale do tego trzeba mieć spore doświadczenie, lub kupować grzyby na targowisku i starać się zapamiętać smak każdego z nich na surowo. Kania ma przepyszny, słodki i pachnący korzeń i jeśli odrobinę rozetrzesz go na języku to też nie pomylisz jej z innymi grzybami. Po próbie wypluj, jeśli robisz to w lesie.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego