rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Opieńka miodowa

obraz jpg.org.RAF spora rodzinka opieńki miodowej, w tle mchy

Opieńka miodowa.

Grzyb jadalny, średniej jakości.
Blaszkowy. Suszony lub obgotowany i zamrożony, na pierogi. Marynaty.

Występuje masowo we wszystkich gatunkach lasów a nawet w parkach miejskich w dużych gromadach. Typowy grzyb jesienny zbierany od września do grudnia w ogromnych ilościach. Do zbioru nadają się same czapki a młode i grube owocniki można do marynowania zbierać w całości. Kapelusz miodowy suchy w brązowe małe łuseczki, trzon twardy łykowaty po rozwinięciu kapelusza z białobrązowym ruchomym pierścieniem. Rozwinięte kapelusze muszą być od spodu bez widocznych plamek bo w każdej z nich siedzi robak. Obrasta stare pnie i tworzy olbrzymie skupiska gdzie w godzinę można mieć ich dość.
Dla mnie nieciekawy grzyb którego nie zbieram, dużo schylania, dźwigania a potem czyszczenia.

Duże wysypy na Niewachlowie, Sczecnie, Papierni, Niestachowie i w wielu innych lasach.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego