rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Muchomor jadowity

obraz jpg.org. RAF widok czterech muchomorów jadowitych w trawach, jeden przewrócony


Muchomor jadowity. Blaszkowy.

Silnie trujący.

Nigdy w lesie nie interesowały mnie grzyby niejadalne, albo trujące i zazwyczaj nie zwracałem na nie uwagi. Grzyby zbieram od dziecka, choć zawsze mieszkałem w Kielcach i jakoś udało mi się nimi nie zatruć.
Zawsze zbieram grzyby które znam i nie zbieram grzybów małych. Obowiązkowo jeśli czegoś nie jestem pewny to po prostu tego nie biorę. To prosta zasada którą i tobie radzę stosować.
Muchomora jadowitego spotkałem po raz pierwszy, może i dawniej też go widywałem, lecz bardzo rzadko zbieram pieczarki leśne i nie zwracam uwagi na białe grzyby. Zazwyczaj są to grzyby niejadalne a kanie nie są całkowicie białe i według mnie, niepodobne do żadnych innych grzybów. Opisy muchomora jadowitego masz wszędzie i możesz sobie poczytać. Osobiście nigdy żadnych grzybów nie zbieram po opisach. Grzyby które są dobre, jadalne, muszę znać na sto procent i już. Na inne nie zwracam uwagi.
Jak widać na zdjęciach muchomor jadowity jest biały, spód kapelusza blaszkowy, korzeń ma łuskowaty, wysoki. Rośnie w lasach iglastych od lipca do października pojedynczo lub w grupach. Wyrasta z wyraźnej pochwy. U starszych osobników z rozwiniętym kapeluszem na blaszkach zostaje pierścień podobny do pajęczyny. Wierzch kapelusza ma lekko szklący po deszczu, normalnie suchy matowy. Młode osobniki kuliste, później kapelusze mają podobne do dzwonu. Są mylone z młodą pieczarką bulwiastą. Jeśli spotkasz pieczarkę rozwiniętą, powąchaj ją i zapamiętaj zapach. Tym sposobem już nigdy nie pomylisz obu grzybów, nawet małych.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego