rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Muchomor czerwieniejący

Zdjęcie owocnika muchomora czerwieniejącego w liściach jeżyny czarnej.


Muchomor czerwonawy.

Blaszkowy. Jadalny
w smaku podobny do kani. Najlepszy w panierce. Nie próbowałem, bardzo rzadko jadam grzyby gorszych gatunków, ale kiedyś spróbuję dla smaku. Tam gdzie zbieram prawdziwki, jest ich masa.
Kapelusz duży, przeważnie brązowo czerwonawy lub jasnobrązowy z czerwonawym odcieniem. Powierzchnia sucha z brązowo różowymi kropkami. Blaszki jasne, coraz bardziej z wiekiem czerwieniejące. Uszkodzone zabarwiają się na ciemniejszy odcień brązu, gęste. Trzon jasny w odcieniu kapelusza z wyraźnym pierścieniem, u podstawy bulwiasty z wyraźną nieregularną pochwą. Miąższ jasny, zabarwiający się na czerwonawo. Bardzo kruchy. Rośnie we wszystkich gatunkach lasów, ale najliczniej spotykam go w starej jodle. Występuje od czerwca do października.
Jeśli chodzi o spożycie, należy zachować ostrożność, choć ciężko go pomylić z innymi grzybami.  

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego