rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Mleczaj jodłowy

obraz jpg. org RAF zdjęcie mleczaja jodłowego, dwa egzemplarze w trawach, jeden przewrócony


Mleczaj jodłowy.

Grzyb jadalny, średniej jakości.
Blaszkowy. Po obgotowaniu i odlaniu wody do marynaty i na sosy.

Jak nazwa wskazuje rośnie w lasach jodłowych, najczęściej w trawach, przy zarośniętych dróżkach leśnych, ale także bezpośrednio w igliwiu. Występuje przeważnie w większych skupiskach po kilka a nawet i więcej sztuk. Smakowo jest dużo gorszy, niż jego brat mleczaj rydz
z sosnowego lasu. Wygląd ma też mniej ciekawy, blady pomarańcz, jednakowy na całości grzyba i jest mniej mięsisty po prostu skromniejszy. Po nadkrojeniu korzenia jest otoczka ciemniejsza, ale mleko ma nie tak intensywnie czerwone, jak u jego lepszego brata. Spód kapelusza jest bardziej pomarańczowy niż całość. Zbiera się go od lipca do listopada, ale największe wysypy przypadają na koniec sierpnia i wrzesień. Jak pisałem na stronie sezon 2011 rozpoczęty, pokazał się w tym roku sporo wcześniej niż zwykle, ale jest to najprawdopodobniej wina zimnego i deszczowego lipca tego roku.
Na targowisku w Kielcach spotkać już można spore jego ilości i nawet dość dobrze się sprzedają.
Bardzo mało osób umie go odróżnić od mleczaja rydza
a o tym że jest gorzki i do konsumpcji trzeba go najpierw obgotować, dowiadują się dopiero przy spożyciu. W potrawach wydziela specyficzny nie za przyjemny zapach jodłowy.
Największe skupiska mleczaja jodłowego w pobliżu Kielc można spotkać w lasach w okolicy Papierni i Marzysza.

Początek października 2011r.

W lasach świętokrzyskich suszy ciąg dalszy. Grzybów nie ma a to co urosło jest w większości robaczywe. Widać to na moich nowych zdjęciach mleczaja jodłowego. Oprócz rydzy są jeszcze opieńki, oraz biały i czerwony koźlarz. Grzyby zbierać można w lasach jodłowych bo tam tylko pozostały jeszcze resztki wilgoci. W sośnie, która rośnie na glebach suchych i piaszczystych pokazują się niewielkie ilości maślaka.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego