rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Mleczaj rydz

obraz jpg.org. RAF widok rydza w liściach leśnych poziomek

Mleczaj rydz.

Smaczny grzyb jadalny. Spód kapelusza blaszkowy. Marynaty i sosy.

Dla mnie najsmaczniejszy grzyb naszych lasów pod warunkiem, że jest zbierany w lesie sosnowym.
Pychota, pokrojony na świeżo z jedną cebulką i sporą ilością masła, uduszony do odparowania wody, aż zmiękną grzyby a sosik zgęstnieje. Przecudny aromat potrawy podanej ze świeżym chlebkiem posmarowanym cieńko masełkiem.
Występuje także w świerkach, lecz jest mniejszy a kolor ma sporo ciemniejszy i nie ten smak.

Zbieramy go w trawach i mchach młodników sosnowych, ale także w lasach starszych. Lubi się często tak schować, że niedoświadczony grzybiarz podepta go a nie zauważy. Po odcięciu korzonka wydziela czerwone lub pomarańczowe mleczko i wydziela charakterystyczny zapach po którym nie pomylimy go z innymi grzybami. Miejsca po odcięciu, lub odłamaniu po jakimś czasie zmieniają barwę na zielonkawą. Owocniki są kruche i podatne na uszkodzenia, oraz są lubiane przez robactwo leśne.
Pojawia się w dużych ilościach w końcu sierpnia a w świerkach spotkać go można jeszcze w listopadzie w czasie zbiorów opieńki.

Zbieraj go przy trawiastych ścieżkach leśnych i na polanach zarośniętych trawą i mchem. Dobrze gdy w pobliżu rosną kilkuletnie samosiejki sosny. Zazwyczaj najlepsze zbiory uzyskasz na samym brzegu lasu.

Jest w rodzinie rydzy kilka gatunków, więc jak zrobię im zdjęcia to opiszę także i te inne.
Mleczaj oryginalny sosnowy, jest coraz rzadziej zbierany z powodu coraz mniejszych zalesień młodnikiem sosnowym na rzecz lasów mieszanych, które są odporniejsze na choroby i zanieczyszczenie środowiska.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego