rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Maślak żółty

obraz jpg.org.RAF widok trzech maślaków żółtych w igliwiu, jeden wywrócony


Maślak żółty.

Smaczny grzyb jadalny. Rurkowy. Najlepszy na sosy i do suszenia.

Występuje od czerwca do listopada, ale na większe wysypy można trafić na początku sezonu. Piękny grzyb o kapeluszu w kolorze cytrynowym i korzeniu zabarwionym ciemno pomarańczowo z siateczką. Na trzonie wyraźny biały pierścień. Tworzy mikoryzę z modrzewiami, lecz ja spotykam go nawet i w lasach jodłowych, zazwyczaj w zaroślach przydrożnych i jeżynach. Podstawa, to by w pobliżu rósł choć jeden modrzew.

W okolicznych lasach województwa świętokrzyskiego występuje raczej rzadko a to z powodu słabych zalesień modrzewiami i dlatego lepiej go szukać w pobliżu większych dróg, które w latach siedemdziesiątych były liczniej obsadzane tymi drzewami. Inna sprawa, że są coraz liczniej wycinane z powodu chorób związanych z zanieczyszczeniem środowiska spalinami. Na większe zbiory nie ma za bardzo co liczyć. U nas zbierany okazjonalnie. Skórka z kapelusza schodzi ciężkawo, lecz trzeba ją zdjąć. W większych ilościach można go zbierać po obfitych opadach deszczu w czerwcu, lecz wysyp jest jednorazowy i trwa tylko kilka dni. Potem stanowi raczej ozdobę do zbiorów. Bardzo trudno pomylić go z innymi grzybami. Zdjęć niewiele. Suchy rok. Będą później.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego