rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Maślak pstry

obraz jpg.org. RAF dwa maślaki pstre w igliwiu

Maślak pstry.

Średniej jakości, grzyb jadalny.
Spód kapelusza rurkowy. Marynaty, sosy, suszenie .

Potocznie-bagniak. Zbieramy go w lasach sosnowych, mocno podmokłych z dużą ilością mchów, ewentualnie wrzosów a najliczniej występuje na torfowiskach. Lubi wyjątkowo mokre lasy a im więcej deszczu tym lepiej, rośnie na glebach piaszczystych. Bardzo trudno pomylić go z innymi grzybami, jest cały w jednakowym kolorze żółtobrązowym, lekko siniejącym po dotknięciu.

W ostatnim czasie coraz rzadziej spotykany z powodu obniżania się poziomu wód gruntowych i obsychania bagnisk i torfowisk leśnych. Występuje od czerwca do października. Na zdjęciach kilka sztuk które znalazłem w zeszłym roku, było ich trochę więcej, lecz były to pierwsze bagniaki od kilku ładnych lat. Dawniej po obfitych deszczach w końcu sierpnia i we wrześniu zbiory sięgały ok. 30% procent zbieranych grzybów.
Bardzo czysty a po odcięciu korzonka (skórka z kapelusza nie schodzi) jest gotowy do przetworzenia. Małe egzemplarze pięknie wyglądają w marynacie, większe (korzeń twardy łykowaty) można dodać do sosu z innymi gatunkami.  

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego