rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Maślak zwyczajny

obraz png. zdjęcie maślaków zwyczajnych w trawie, jeden przewrócony

Maślak zwyczajny.

Smaczny grzyb jadalny. Spód kapelusza rurkowy. Najlepszy na sosy, do suszenia i marynaty. Suchy, dodany do zalewajki i białego barszczu, nadaje wyjątkowy aromat potrawom.

Maślak występuje pospolicie w lasach sosnowych, praktycznie w całym kraju. Spotykany jest najczęściej w samosiejkach i nasadzanych młodych zagajnikach, na obrzeżach lasów. W lasach starszych, spotkać go można na polanach i trawiastych ścieżkach. Rośnie od czerwca do grudnia. Zbierałem maślaki zamarznięte na kość, po dużych przymrozkach. Tworzy mikoryzę z sosnami. Owocniki występują przeważnie w większych skupiskach. Młode mają kształt półkolisty, potem rozpostarty, płaski. Kapelusz brązowy w różnych odcieniach od jasnego po szarobrązowy, śluzowaty. Do przetworzenia zdejmujemy skórkę z kapelusza. Łatwo schodzi. Rurki na spodzie żółte, potem ciemne, brudnawe. Łatwo dają się oddzielić od miąższu. Gdy maślaki są starsze, dobrze jest sprawdzić spód kapelusza, bo lubią się tamtędy dostawać robaki, zwłaszcza w suchszych okresach, gdy korzeń jest twardy. Trzon cylindryczny z błoniastą osłoną przyrośniętą do kapelusza, u młodych owocników. Z wiekiem osłona pęka, pozostawiając na trzonie widoczny pierścień. Nad pierścieniem można zauważyć brązowe ziarenka.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego