rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Maślak sitarz

obraz png.zdjęcie kilku maślaków sitarzy w mchach, dwa przewrócone

Maślak sitarz.
Grzyb jadalny.
Smakowo gorszy od innych maślaków. Spód kapelusza rurkowy. Nadaje się na sosy, w połączeniu z innymi grzybami. W marynacie, zmienia kolor na ciemny fiolet i z grzybami o żółtej barwie, nadaje słoikom ciekawy wygląd.
Występuje w piaszczystych lasach sosnowych, na terenach całego kraju. Rośnie gromadnie, od czerwca do listopada. Spotkać go można na wrzosowiskach, w mchach, na poboczach ścieżek i rowów leśnych. Kapelusz pomarańczowobrązowy, suchy. Po deszczach robi się śluzowaty. Początkowo kapelusz regularny, potem brzegi powywijane. Skórki nie obdzieramy, bardzo ciężko schodzi, niewielkimi płatami. Rurki żółtozielone, przyrośnięte do trzonu. Trudno oddzielić od miąższu. Trzon cylindryczny, krótki, trochę jaśniejszy od kapelusza, matowy, bez pierścienia.
Ogólnie, mało ciekawy grzyb. Większe egzemplarze przeważnie z lokatorami, a i małe, też nie zawsze zdrowe.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego