rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Lejkówka szarawa

Zdjęcie kilku owocników grzyba lejkówki szarawej w igliwiu, jedeen wywrócony.


Lejkówka szarawa.
Dawniej gąsówka mglista.

Grzyb trujący.
Blaszkowy.


Grzyb obecnie uważany za trujący. Blaszkowy. Osobiście kilka razy jadłem. Niezbyt smaczny. Często sprzedawany jesienią w mieście i na targowiskach.
Kapelusz duży, szary, stalowy, brunatny, na końcach jaśniejszy, gładki, matowy. Blaszki jasne, wąskie, gęste. Trzon mięsisty, pełny, jaśniejszy od kapelusza, z widocznymi włókienkami. Miąższ jasny nie zamienia koloru. Smak łagodny, zapach nie specjalny.
Występuje masowo od wczesnej jesieni do zimy we wszystkich gatunkach lasów. Spotykałem je i nad wodą, w dębinie poza lasami. Lubią bogate w zbutwiałe liście podłoże.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego