rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Koźlarz dębowy

obraz jpg.org.RAF widok leżącego koźlarza dębowego w mchach


Koźlarz dębowy.

Smaczny grzyb jadalny. Rurkowy.
Sosy, marynaty, zupy.

Kozak, troszkę ciemniejszy od swojego brata koźlarza czerwonego, występuje od czerwca do listopada. Te na zdjęciach były zbierane w lesie sosnowym i raczej dęby rzadko tam występują, ale są.
Zdjęcia z połowy lipca 2011r, czyli mojego drugiego krótkiego wypadu do lasu w zasadzie po fotki do strony pieprznik jadalny. Niespodziewanie trafiłem na nie. Tak jak wszystkie koźlarze lubią rosnąć w lesie mieszanym a zbierać je trzeba w różnego rodzaju krzakach i zaroślach liściastych o bogatym runie leśnym, niedaleko dróżek leśnych.
Grzyb smakowo średniej jakości a z powodu zaczernienia, wzrokowo nieciekawy, najładniej wygląda w lesie przed zerwaniem. Najciekawszy w marynacie i zupach, ale niektórzy lubią go przyrządzać w sosach zaprawianych śmietaną. W suszeniu robi się czarny, jak cała jego rodzina. W starszych osobnikach korzeń twardy i łykowaty a spód kapelusza lekko brązowiejący. Koźlarz dębowy jest grzybem dość rzadko spotykanym i na wielkie jego zbiory nie ma co liczyć. Jest ciekawym dodatkiem do całego grzybobrania a rośnie samotnie, lub po dwie sztuki w jednym miejscu.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego