rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Koźlarz czerwony

obraz jpg. org.RAF zdjęcie małego koźlarza czerwonego przy pniu


Koźlarz czerwony.

Smaczny grzyb jadalny. Rurkowy.
Sosy, marynaty, zupy.

Rośnie od końca maja do października i dawniej był to pierwszy grzyb jakiego zbierałem. Do tej pory nie znam majówki. Tworzy mikoryzę z osikami, więc lubi las mieszany. Zbiera się go na obrzeżach lasów w zaroślach liściastych i trawach, dobrze gdy w pobliżu rosną brzozy. Można go też spotkać w środku lasu, ale w miejscach o sporym naświetleniu i obowiązkowo ze sporą ilością krzaków liściastych, topól i brzóz, przeważnie przy dróżkach.
W pobliżu Kielc najlepszym miejscem na zbiory są lasy między Piaskami a Kostomłotami, okolice zalewu Sielpia i dalej w stronę Łodzi. Wygląd jak widać, każdy zna. Trudny do pomylenia z innymi grzybami, widoczny z daleka i coraz rzadziej spotykany z powodu starzenia się lasów i osuszania terenów podmokłych gdzie lubił występować.
Obecnie rozróżniamy trzy jego podgatunki, czyli czerwony, dębowy i pomarańczowożółty, wszystkie po przekrojeniu zabarwiają się na kolor szaro niebieski. Smakowo, grzyb średniej jakości, twardawy i czerniejący podczas obróbki. Najpiękniej wygląda w lesie a małe grzybki w marynacie.
Zdjęcia zrobione w połowie września 2011r. Po bardzo deszczowym lipcu jesień mamy suchą i bez grzybową a w lesie oprócz koźlarza spotkać można jeszcze kolczaka obłączastego
i pojedyncze sztuki borowika ceglastoporego. Przestały rosnąć nawet grzyby niejadalne. W lesie poza nami nie było nikogo a efekty wycieczki mniej niż mizerne.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego