rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Kotlety rybne z sandacza

obraz jpg.org. RAF widok talerza z czterema usmażonymi kotletami rybnymi z sandacza


Kotlety rybne z sandacza.

Przepis na kotlety mielone z sandacza dla wędkarzy, ale może być i każda ryba, także kupiona, aby była pozbawiona ości i skóry. Jeśli kupiłeś inną, wyfiletuj i obierz ze skóry sam.
Kotleciki suuuper, pod każdym względem.
Składniki.

  • 1 sandacz ok. 1kg

  • 40dkg surowego boczku z jedynki, dość tłustego

  • 1 duża cebula

  • 1 jajko

  • 1 kajzerka

  • Delikata Knorra przyprawa do mięs

  • bułka tarta

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz do smaku

Boczek natrzyj roztartym z solą czosnkiem, posyp Delikatą, zawiń w folię i odstaw na kilka godzin żeby przesiąkł przyprawami. Tuszkę z sandacza ostrym nożem pozbaw skóry i od płetwy grzbietowej wyfiletuj. Kajzerkę namocz w wodzie a następnie odciśnij, ale nie za mocno. Rybę i boczek przekręć w maszynce, dodaj jajko, pokrojoną w kostkę cebulę i odciśniętą bułkę. Wszystko dopraw Knorrem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj a jeżeli jest za suche, dolej mleka. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Smaż na wolnym ogniu. Ja smażę na wytopionym tłuszczu z boczku ze skwarkami. Boczek zawsze mam zapeklowany, jak wyżej w większej ilości. Tłuszcz zastosuj według siebie.

obraz jpg.org. RAF widok miseczek ze składnikami na kotlety rybne z sandacza
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego