rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Kolczak obłączasty

obraz jpg.org. RAF widok dwóch kolczaków obłąaczastych w mchach, z bliska


Kolczak obłączasty.

Grzyb jadalny
. Trzeciorzędnej jakości konsumpcyjnej.

Pospolity grzyb występujący na terenie całego kraju we wszystkich rodzajach lasów od lipca do listopada. Rośnie pojedynczo, lub w małych grupach po kilka egzemplarzy. Ja znam go pod nazwą regionalną jako sarenka a to z powodu omszałego spodu kapelusza, który przy obieraniu trzeba usunąć. Grzyb mało ciekawy i lekko gorzkawy.
Nadaje się na sosy w połączeniu z innymi gatunkami grzybów i to raczej dodawać w małych ilościach. Jak widać na zdjęciach kolor blado pomarańczowy, kapelusz niewielki podwinięty do wewnątrz, kruchy i twardy. Korzeń taki sam.
Jak już wspomniałem spód kapelusza porośnięty jakby krótką, jasną sierścią która łatwo się oddziela i dlatego zalecam nie trzymać go z innymi grzybami bo strasznie je zanieczyszcza. Fachowcy nazywają je kolcami i od nich wziął swoją nazwę. Starsze osobniki ciężkostrawne. W zależności od warunków, odcienie grzyba są różne, ale ciężko pomylić go z innymi grzybami.
Osobiście kolczaka nie lubię i nie zbieram.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego