rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Goryczak żółciowy

obraz jpg.org. RAF widok goryczaka zółciowego rosnącego na czubku metrowego, starego pnia


Goryczak żółciowy. Grzyb niejadalny. Rurkowy.

Goryczak żółciowy rośnie od czerwca do listopada w lasach iglastych i mieszanych. Jest grzybem bardzo pospolitym, podobnym do grzybów jadalnych ze swojej rodziny, czyli borowików, ale też i koźlarzy. Wierzch kapelusza przybiera różne barwy od jasnobrązowych do bardzo ciemnych w zależności, w jakim rośnie otoczeniu.
Piszę o nim właśnie teraz, gdyż w tym roku spotykam go w lesie bardzo często, praktycznie za każdym pobytem a nawet 8 sierpnia wyrzucałem dwie sztuki ze swoich zbiorów już w domu. Żona nie bardzo radzi sobie z ich rozpoznaniem.
Spód kapelusza w zależności od wieku grzyba jest nienaturalnie biały do szarego z lekkim odcieniem różu. Najłatwiejszym sposobem odróżnienia go od innych grzybów jest polizanie spodu kapelusza. Jak sama nazwa wskazuje, goryczak żółciowy jest okropnie gorzki i jeżeli coś cię zaniepokoi w wyglądzie jakiegoś grzyba, delikatne polizanie go pomoże w jego klasyfikacji. Rośnie przeważnie w większych skupiskach, najczęściej przy starych pieńkach drzew iglastych.
Ten na ostatnim zdjęciu rósł na wysokim metrowym pniu. Nie jest grzybem trującym, ale zmieszanie go z innymi i przetworzenie doprowadza do wyrzucenia całości potrawy. Gorzkiego smaku nie da się niczym usunąć. Jeśli zmieszasz je z innymi grzybami suszonymi, także nie będziesz mógł ich potem odróżnić od dobrych, więc dokładnie sprawdzaj co zbierasz.
Ja nigdy nie biorę grzybów maleńkich i takich których nie mogę sklasyfikować na 100%.

Dbaj o zdrowie swoje, a przede wszystkim, o zdrowie swoich bliskich. Nie zbieraj grzybów których nie znasz.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego