rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Gąsówka fioletowawa

obraz jpg. zdjęcie dwóch gąsówek fioletowawych w suchych liściach, jedna wywrócona


Gąsówka fioletowawa.

Grzyb jadalny. Średniej jakości konsumpcyjnej. Spód kapelusza blaszkowy. Nadaje się na pierogi, ze świeżo ugotowanych grzybów, oraz na marynaty. Jeszcze w latach osiemdziesiątych, praktycznie, nie zbierany. W okolicach Kielc, jest go coraz mniej.
Rośnie od końca sierpnia do grudnia, we wszystkich gatunkach lasów, raczej prześwietlonych, a nawet w starych parkach. Lubi dużo wilgoci, grube podłoże ze ściółki, oraz opadłych liści, zazwyczaj jeżyny. Właśnie pod jeżynami, zbierałem go najczęściej. Rośnie masowo, tworząc sznury z owocników (czarcie kręgi). Młode osobniki w kolorze liliowym, z wiekiem jaśnieją, przechodząc w kolor fioletowo brunatny. Trzon w podobnym kolorze, maczugowaty. Kapelusz u młodych owocników podwinięty do wewnątrz, potem wypukły, a w końcu prosty. Blaszki tego samego koloru.
Dawniej lubiłem zbierać te grzyby i bezpośrednio po obgotowaniu, dodaniu cebuli i skręconego surowego boczku, robiłem z nich pierogi. Tylko z gąsówek. Mają niepowtarzalny, dziwny, ale smaczny smak. Obecnie, bardzo rzadko udaje mi się na nie trafić, w większych ilościach. Czasami trafiam na pojedyncze grzyby, ale to nie to, co kiedyś.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego