rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Gąska pieprzna

Zdjęcie dwóch owocników gąski pieprznej w mchu, jeden wywrócony.


Gąska pieprzna (gąska rózgowata).

Niejadalny, nawet lekko trujący.
Blaszkowy.

Kapelusz niewielki do 8 cm, stalowo-szary, lub brunatno-szary, powierzchnia sucha, pokryta ciemniejszymi włókienkami. Szczyt kapelusza uwypuklony, potem płaski z wyraźnym czubkiem. Blaszki jasne z szarawym odcieniem. Trzon podobny, suchy, gładki. Miąższ jasny z lekkim szarym odcieniem, wyraźniejszym u starszych owocników, lub pod skórką kapelusza. Smak ostry, piekący. Zapach ziemisty.
Grzyb pospolity, rośnie gromadnie, rzadziej pojedynczo, od września do zimy, przeważnie w lasach sosnowych i mieszanych.


Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego