rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Czubajka kania

obraz jpg.org.RAF zdjęcie dużej, rozwiniętej czubajki kani w uschniętych liściach buku

Czubajka kania.

Smaczny grzyb jadalny. Kapelusz blaszkowaty. Sosy. Smażony  jak schabowy. Pyszne marynaty tylko młodziutkie, nierozwinięte egzemplarze.

Występuje w młodym i starszym drzewostanie sosnowym nie za gęstym, rosnącym na glebach piaszczystych. Na zdjęciach osobniki młode. Bankowe miejsca znajdziesz przy różnego rodzaju górkach i prześwitach sosnowych a nawet przed samym lasem. Po rozwinięciu kapelusza na trzonie pozostaje postrzępiony ruchomy biały pirścień, na samym szczycie ma brązowy gładki pagórek. Kapelusz dojrzały rozwinięty, parasolowaty biały, suchy z odstającymi brązowymi łuskami, trzon w ziemi bulwiasty.
Kania ma specyficzny słodkawy smak i zapach, więc gdy raz ją powąchasz i popróbujesz zawsze odróżnisz ją od innych grzybów. Wysyp owocników od czerwca do listopada. Do spożycia ze starszych owocników nadaje się kapelusz a nierozwinięte twarde są słodziutkie w całości, smażone i marynowane.
Pojedyncze sztuki spotkasz wszędzie w lasach młodych sosnowych a większe ilości w mokre lipcowe i sierpniowe dni, możesz szukać w lasach sukowskich.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego