rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Czubajka gwiaździsta

Zdjęcie dwóch owocników czubajki gwiaździstej w igliwiu, jedna wywrócona


Czubajka gwiaździsta.

Jadalny. Blaszkowy.


Smaczny grzyb jadalny, blaszkowy, w smaku podobny do czubajki kani. Najlepszy - smażony w jajku i panierce.
Czubajka gwiaździsta to mniejsza kuzynka czubajki kani. Wyglądem i zapachem bardzo ją przypomina. Różnice w smaku minimalne. Obie są jadalne. Czubajka gwiaździsta ma bardziej kremowe blaszki i miąższ. Kapelusz biały, z brązowymi łuseczkami przyrośniętymi równomiernie. Trzon w środku pusty, z pierścieniem. W ziemi bulwiasty. Kolor trzonu nad pierścieniem jednolity kremowy, poniżej jasnobrązowy. Ułamany, po dłuższym czasie lekko przebarwia się na kolor różowy. Rośnie w starym lesie sosnowym, (raczej w środku) oraz w lasach liściastych.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego