rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Borowik złotopory

Zdjęcie kilku owocników borowika złotoporego w mchach, kilka wywróconych.


Borowik złotopory. Dawniej podgrzybek złotopory, podgrzybek złotawy.

Rurkowy. Jadalny.


Kapelusz średni, ok. 10 cm. ochrowo-oliwkowy, brązowy, suchy, zamszowy, często popękany na niewielkie poletka oddzielone jasnymi, czasem czerwonawymi bruzdami. Rurki kremowe, pootem oliwkowe, nierówne. Trzon ochrowy, często czerwonawy, gładki. Miąższ miękki, kremowy, lekko błękitniejący. Zapach słaby, smak kwaskowaty. Rośnie latem i jesienią we wszystkich gatunkach lasów. Często spotykany, lubi dużo wilgoci. Rośnie gromadnie, najczęściej robaczywy. Gorszej jakości konsumpcyjnej.
Osobiście nie zbieram. Potrafi się rozciapać i zabrudzić inne grzyby.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego