rybybezkitu

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne

Boczniak ostrygowaty

Zdjęcie kilku młodych owocników boczniaka ostrygowatego na zmurszałym pieńku.


Boczniak ostrygowaty.

Jadalny.
Blaszkowy. Najlepszy panierowany, na sosy, zupy, lub flaczki.
Rośnie gromadnie, dachówkowato, na żywych, lub obumierających drzewach liściastych, oraz na drewnie martwym. Owocniki pojawiają się w październiku i rosną do grudnia, a podczas łagodnej zimy, mogą rosnąć do marca. Jest grzybem nadrzewnym, spotykanym w lasach, parkach i ogrodach. Kształt kapelusza muszlowaty lub lejkowaty, w kolorach zmiennych, od popielatego, po szaro-niebieski, lub szaro-brązowy. Powierzchnia kapelusza duża, gładka, naga. Blaszki białe, u starszych osobników szare. Trzon biały, gruby, krótki, przeważnie boczny, u podstawy z widocznymi kosmykami grzybni. Miąższ soczysty, biały, nie zmienia barwy po przekrojeniu. Do konsumpcji nadają się owocniki młode. Stare są łykowate i najlepiej spożywać same kapelusze.
Boczniak ostrygowaty należy do grzybów uprawnych. W hodowlach domowych, jako podłoże stosuje się słomę zbóż, lub gorszej jakości drewno drzew liściastych. Grzybnia dostępna w sprzedaży.
Boczniaki na zdjęciach, porastają pień starej jabłoni, bez korony. Rosną w środku miasta, przy dość ruchliwej ulicy, na czyjejś, ogrodzonej posesji. Owocniki od strony ulicy, nagminnie są niszczone, więc zdjęcia zrobiłem tym od wewnątrz, nie wchodząc do ogrodu. Osobiście, nigdy nie zbierałem boczniaków. Te pokazuję jako ciekawostkę. Nie przeszkadza im nawet metalowe ogrodzenie.

Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego